Powlekane czy niepowlekane naczynia - jaka jest różnica?

Wybierając nowe patelnie i garnki, wszystko sprowadza się do znalezienia naczynia, które najlepiej odpowiada Twoim potrzebom. Zapoznaj się z naszą listą kontrolną zawierającą zalety i wady patelni powlekanych i niepowlekanych.

Powlekane czy niepowlekane naczynia - jaka jest różnica?

Wybierając nowe patelnie i garnki, wszystko sprowadza się do znalezienia naczynia, które najlepiej odpowiada Twoim potrzebom. Zapoznaj się z naszą listą kontrolną zawierającą zalety i wady patelni powlekanych i niepowlekanych.

Powlekane patelnie

Plusy

  • Łatwe w użytkowaniu i utrzymaniu w czystości
  • Idealne do ""lepkich"" potraw i składników, np. jajka i sosy na bazie śmietany
  • Niewielka ilość oleju lub masła potrzebnego do gotowania/smażenia

Minusy

  • Wysokie temperatury mogą uszkodzić powłokę
  • Patelnie pokryte powłoką PTFE należy wymienić, gdy zaczną wyglądać na zużyte lub będą porysowane

Dodatkowa wskazówka: aby przedłużyć żywotność powlekanej patelni, podczas gotowania/smażenia używaj tylko silikonowych, plastikowych lub drewnianych przyborów.

All Steel

Niepowlekane patelnie

Plusy

  • Wyjątkowo odporne na wysokie temperatury
  • Bardzo trwałe; odpowiednio pielęgnowane będą służyły wiele lat
  • Łatwe w użytkowaniu i utrzymaniu w czystości
  • Szczególnie dedykowane do przyrumieniania potraw, np. steki
  • Patelnie niepowlekane mogą być używane ze wszystkimi rodzajami przyborów kuchennych, w tym przyborami metalowymi; zarysowania nie wpływają na wydajność patelni

Minusy

  • Na niepowlekanych patelniach mogą z czasem tworzyć się nieszkodliwe plamy, charakterystyczne dla stali nierdzewnej
  • Zaleca się stosowanie oleju/masła za każdym razem podczas gotowania/smażenia na niepowlekanych patelniach w celu zmniejszenia ryzyka przypalenia

Czy wiesz? W porównaniu z patelniami powlekanymi, patelnie niepowlekane lepiej przyrumieniają żywność w niższych temperaturach, co pozwala zaoszczędzić energię.

All Steel pure